For 9 måneder siden sprang jeg ud i, at sige mine faste stilling op og starte min egen virksomhed. Jeg havde et rigtig godt job, men lysten til at starte noget op for mig selv var blevet så stor, at jeg blev nødt til, at kaste mig ud i det. Jeg kunne ikke lade være. Vejen derhen kan du læse om i dette indlæg.

Lige siden jeg havde “Entrepreneurship” som valgfag på CBS på min bachelor, har jeg været meget tiltrukket af innovation, forretningsudvikling og iværksætteri. Det var også det jeg valgte, at studere på min kandidat. Der skulle dog gå nogle år før jeg hoppede helt ud i iværksætteriet. Først med ét, og så med begge ben. 

Corporate life

Til dagligt arbejdede jeg som Business Excellence Manager for servicevirksomheden Berendsen, i deres Washroom division. Jeg arbejdede på mange spændende projekter, både med kunder, leverandører, pricing, procesoptimering osv. Jeg arbejdede på et tidspunkt også i mit moderland Norge en gang om ugen, hvilket var rigtig sjovt. Kollegaerne var søde, lønnen var god, men interessen omkring iværksætteri begyndte at spire mere og mere.

Jeg kunne mærke, at jeg ikke kunne slippe tanken om, at starte min egen virksomhed på et tidspunkt. Iværksætteri var det jeg læste om i flyveren. Jeg lyttede til lydbøger og podcasts i bilen, på vej til og fra arbejde, om hvordan folk havde bygget deres egne forretninger op ud fra alle mulige personlige interesser. Jeg lavede brainstorms, tegnede et business model canvas ud på et kæmpe ark og udtænkte forskellige forretningsmodeller ud fra de forskellige interesser jeg havde. Jeg kunne ikke lade være. Det var skide sjovt.

Side Hustle

Jeg var, og er stadig, meget fascineret af det, at stable en virksomhed op på benene. Jeg inspireres helt vildt af, at man kan starte ud med en interesse for noget, og hvordan internettet har gjort det muligt for praktisk talt hvem som helst, at starte en Side Hustle rundt den interesse, som i sidste ende kan give dem en ekstra indtægt, eller måske endda en ny levevej på lang sigt. 

Jeg lyttede utrolig meget til podcasts om såkaldte Side Hustles, som i virkeligheden bare er et sejt amerikansk term for et form for bijob ved siden af sit almindelige arbejde, som giver lidt ekstra indtægt. En Side Hustle kan være alt fra en blog om mode og mad, at drive en lille online shop hvor man trykker sjove T shirts, eller at man tager på loppemarked og finder nogle scoops, hvor man efterfølgende sælger det på DBA til en højere pris. 

Selv havde jeg dyrket en del musik i form af partybands og DJ igennem mange år, hvilket i virkeligheden var min Side Hustle, uden at jeg havde betragtet det som det. Jeg startede i 2016 med, at gøre en mere aktiv indsats for at komme mere ud og spille, og det begyndte at give resultater. 

Jeg tænkte lidt over, om det var noget jeg ville forsøge at gøre en levevej ud af. Jeg kunne dog ikke helt se mig selv være musiker på fuldtid, af to grunde:

  1. Det er meget hårdt, rent fysisk. Man slæber på rigtig meget udstyr, og en fest hvor man spiller i et par timer, kan snildt munde ud i over 7 timer i alt inkl transport osv. Nogle gange meget mere. Der er mange lede løft for ryggen i løbet af en sådan dag. Så når du på et tidspunkt skal bestille et band til dit bryllup og du synes de får en høj timeløn for de 2 timer de skal spille musik, så husk, at der ligger ofte mange timer før og efter, som i virkeligheden er det hårde arbejde.  
  2. Jeg har aldrig været god til kun at lave én ting. Lige siden jeg var barn, har jeg gået til alt fra judo og fodbold, til badminton og guitar. Det tror jeg har præget mig i form af, at jeg godt kan lide at have flere jern i ilden, selv den dag i dag.

Så hvad skulle jeg egentlig “starte op”? 

Der har aldrig været mangel på idéer. Jeg tror ikke der går en dag, uden at jeg får en ny forretningsidé der kunne være sjov at prøve. Det kan være alt fra, at starte en web shop med salg af private label protein pulver, til at lave en app der minder folk om, at FCK spiller i Parken i aften, så lad dog for guds skyld, bilen blive derhjemme. I øvrigt, hvis du kan finde ud af at lave den app, så please lav den. Østerbro vil hylde dig som en helt og du kan jo bare udvide den, til at indeholde andre events rundtomkring i byen eller landet, der påvirker parkeringsforholdene i lokalområderne. #Skalérbart

Jeg var meget betaget af idéen om, at lave en online virksomhed med et digitalt produkt. Jeg havde læst en del bøger som 100$ startup, 4 hour work week osv. og jeg legede meget med tanken om, at lave forskellige e-bøger og online kurser.

Excel og musik

Jeg begyndte at kigge på hvad det var jeg syntes var sjovt, og hvad jeg var god til. Jeg var god til at arbejde med Excel, da jeg havde brugt det som mit primære værktøj hver eneste dag i mange år. Jeg brugte det til, at analysere alle mulige dele af forretningen i mit eksisterende job og jeg var blevet ret ferm i det efterhånden. Jeg syntes også det var sjovt, og jeg kunne godt lide, at hjælpe andre med, at lave et smart Excel ark der kunne spare dem for en masse tid, og skabe bedre overblik over deres tal.

Jeg kunne også se, hvor meget potentiale der var hos rigtig mange mennesker, i at blive bare en lille smule bedre til Excel. Det ville kunne spare dem for oceaner af tid i deres arbejde. Så der kunne jeg helt sikkert se et potentiale i, at lave online kurser, som jeg kunne sælge på nettet. Det var også en god blanding af, at det var noget jeg kunne finde ud af + det var noget jeg vidste, at folk ville kunne bruge. Og jeg var ikke ligefrem den første der havde fået idéen om, at lave online Excel kurser, så der var åbenbart allerede et marked for det. 

Jeg kunne også se, hvor meget potentiale der var hos rigtig mange mennesker, i at blive bare en lille smule bedre til Excel. Det ville kunne spare dem for oceaner af tid i deres arbejde.

En anden grund til, at online kurserne var så tiltalende at lave, var den meget lette opstartsinvestering. En computer, Office pakken, video optagelsesprogram og en mikrofon, og så ville jeg være klar.

Jeg valgte, at arbejde videre med konceptet omkring Excel kurser og musikken. Det er om noget en sjov cocktail, men alligevel meget sigende om hvad jeg ser, som værende en af mine bedste kompetencer: At være analytisk og kreativ. Og som nævnt tidligere, er jeg ikke særlig god til kun at lave én ting. 

Første skridt

Jeg havde en masse snakke med min kæreste og familie henover flere måneder, omkring hvordan det ville kunne hænge sammen hvis jeg skulle starte min egen virksomhed op. Jeg var flyttet ind til min kæreste på det tidspunkt, og vores husleje var relativt lav. Hun havde et godt stabilt job, og selvom vi ikke havde børn på det tidspunkt, så ville vi gerne have det inden for et par år. Der kom en del spørgsmål frem, da vi begyndte at kigge nogle år frem i tiden. Børn, større lejlighed, hus osv…

Jeg spurgte hende hvordan hun ville have det med, at jeg prøvede at bygge min egen virksomhed op, og at der nok ville gå noget tid med, at få en indtægt ind. Hun støttede mig 100% og vi blev enige om, at vi nok ville få det til at fungere.

Der var meget frem og tilbage ift. om jeg skulle hoppe helt ud i det, og bare sige mit job op, eller om jeg skulle prøve, at bygge noget op mens jeg stadig havde en fast indtægt. Vi talte også om, at jeg måske kunne prøve at gå ned i tid på arbejde, så jeg kunne få lidt mere tid, også i hverdagen, til at arbejde på projektet. Det virkede som en god ide, fordi det ikke indebar en så stor en risiko, som at hoppe helt ud i det med det samme. Jeg ville stadig have en fast månedlig indtægt, bare lidt mindre selvfølgelig.

Det virkede som et godt og trygt første skridt.

Jeg spurgte min chef om jeg måtte komme ned på deltid, og vi blev enige om, at jeg kunne gå ned med én dag om ugen.

Jeg arbejdede nu mandag-torsdag i mit faste arbejde, og så var fredagen blevet ledig, til at arbejde på mine projekter.

Andet skridt

Jeg gik i gang med, arbejde på Excel kurset og på musikken hver fredag. Det var sjovt og spændende, og tiden gik stærkt. Jeg kunne dog hurtigt se, at én dag om ugen ikke var nok til, at få projektet op at flyve. Det ville simpelthen gå for langsomt, og jeg kunne mærke, at hvis jeg skulle gøre det ordentligt, så blev jeg nødt til at gå helhjertet ind i det.

Nu blev det tid til, virkelig at tage stilling til økonomien, hvis jeg skulle springe ud i dette eventyr på fuld tid.

Min kæreste og jeg talte om det, og vi stillede spørgsmålet: Hvad er det værste der kan ske?

Vi kom frem til, at hvis det ikke lykkedes, så måtte jeg jo finde et nyt job. Jeg følte mig ret sikker i, at jeg nok skulle klare, at finde et job hvis det endelig var. Og med det stærke sikkerhedsnet vi har i Danmark, så var jeg faktisk ikke så bange for, at jeg evt. skulle gå nogle måneder ledig. Jeg ville stadig være medlem af en A kasse.

Jeg kiggede på hvor jeg kunne skære ind til benet, hvad angik mine forskellige omkostninger. Jeg ville sælge min bil og ellers skære godt ned på de “sjove ting”. Det ville ikke blive “pasta og ketchup” budget, men heller ikke brunch på Wulff og Konstali hver weekend (vild brunch i øvrigt).

Jeg havde også en lille opsparing og lidt aktier, så jeg ville kunne betale mine regninger i ca 12-18 måneder, uden at skulle have løn. Det gav mig trods alt lidt runway til projektet, men det var så også det. Og så havde jeg jo musikken, som jeg vidste ville kunne give mig lidt omsætning i nogle perioder. Jeg tænkte, at det nok skulle gå.

Det vigtigste var dog, at min kæreste og familie bakkede mig 100% op. Det har de altid gjort og det giver mere tryghed end noget andet.

Tid til, at springe ud i det

Jeg indrømmer gerne, at der var et par sommerfugle i maven, da jeg printede min opsigelse ud og gik ind til min chefs kontor. Nu kom det ikke som det helt store chok, da jeg jo inden havde gået ned på deltid. Han var meget forstående, så mødet gik faktisk rigtig godt.

Det var en vild fornemmelse bagefter. Nu havde jeg taget skridtet. Nu var jeg hoppet ud i det med begge ben.

Der gik en lille måneds tid, og så gik jeg ellers i gang med, at lave videoer til mine to første online Excel kurser. 

Nu (august 2018) har jeg været i gang i 9 måneder og jeg har ikke fortrudt det et eneste sekund. Tingene har også udviklet sig, til ikke kun at indeholde online kurser. Det kommer jeg nok til at fortælle mere om senere.

Det er fantastisk, at vågne op om morgenen og skulle i gang med, at lave lige præcis det man har lyst til. Er det hårdt? Ja. Skal jeg lave nogle ting som jeg nødvendigvis ikke synes er det fedeste i verden? Ja. Er der garanteret indtægt den sidste dag om måneden? Nix. Føles det som arbejde? Egentlig ikke. 

Jeg har aldrig arbejdet så meget som jeg gør nu. Til gengæld føles det ikke som arbejde. Det føles meget frit, da jeg kan lave lige præcis de tiltag som jeg føler for, og beslutningsprocessen er noget kortere, når man er den eneste der står ved roret.

Jeg ved, at mange har det helt fantastisk i deres job som ansat i en virksomhed, og som elsker deres arbejde. Jeg kan mærke, at jeg har fundet en særlig frihed, i at starte mit eget op, og jeg er spændt på, at se hvad det kan blive til.

Har du overvejet, at springe ud i det? Er der noget der holder dig tilbage? Fortæl endelig nede i kommentarfeltet!